Waarom je NIET naar de Blue Lagoon in IJsland moet

De meeste blogs zullen je vertellen waarom je naar de Blue Lagoon in IJsland ‘moet’. Het is een hele populaire bestemming en dat is meestal niet voor niets. Ook heb je vast de mooiste foto’s voorbij zien komen van deze sprookjesachtige spa met haar melkblauwe water, omgeven door vulkanisch gesteente. De mist boven het warme water maken dit plaatje helemaal af. Om maar niet te spreken van hoe ontspannen en zorgeloos de influencers eruitzien op de foto’s, helemaal als ze zo’n heerlijk mineralenmasker op hun gezicht hebben. Dat moet wel een fantastische plek zijn!

Toch zijn er redenen om de Blue Lagoon van je bucketlist te schrappen of op z’n minst je bezoek te heroverwegen. In deze blog vertel ik je eerlijk hoe ik over deze plek denk.

Drukte
De Blue Lagoon is wereldwijd één van de beroemdste spots van IJsland. Omdat het ook nog eens vlakbij de luchthaven Keflavik ligt, is het gemakkelijk in de planning op te nemen. Dit zorgt ervoor dat veel, héél veel toeristen een bezoekje brengen aan deze spa. Van over de hele wereld komen ze met bussen tegelijk aan.

Om zeker te zijn van een plekje, dien je dan ook van tevoren te boeken via de website.

Daar kun je aan de beschikbaarheid en de prijzen wel een beetje zien hoeveel drukte je kunt verwachten. Uiteraard is het ook hier met name in de zomer het drukst. Als je de mensenmassa’s zoveel mogelijk wil vermijden, kun je vaak het beste zo vroeg of zo laat mogelijk op de dag gaan. Maar dit is geen garantie.

Ook goed om te beseffen is dat er alcohol wordt geschonken waardoor sommige bezoekers nogal luidruchtig kunnen worden.

Massaal en commercieel
Vanwege het grote succes van de Blue Lagoon, heeft het bedrijf er veel aan gedaan om alle processen zo gestroomlijnd te laten verlopen. Als dat er nou voor zou zorgen dat je bij binnenkomst niet heel lang in de rij zou hoeven staan, was het misschien niet zo erg geweest maar helaas is dat niet vaak het geval. Daarnaast zorgen deze gestroomlijnde processen ervoor dat alles extra massaal en commercieel voelt. Niet echt een unieke, persoonlijke ervaring!

Zo rustig als hier zul je het niet vaak treffen

Kosten
Ook aan de kosten kun je merken dat je bij één van de populairste locaties van IJsland bent. Voor de entree betaal je al gauw rond de 80 euro en als je meer wil drinken dat het ene gratis drankje dat inbegrepen is, moet je diep in de buidel tasten. Wil je het helemaal luxe maken door bijvoorbeeld een massage van een half uur bij te boeken? Reken dan maar op extra kosten van minimaal 100 euro.

Alternatieven
Wil je toch graag een soortgelijke ervaring in IJsland zonder deze hoge prijzen en grote drukte, dan zijn er gelukkig vele alternatieven. IJsland en (zwem)baden zijn namelijk onlosmakelijk met elkaar verbonden. Geen wonder als je bedenkt dat er in het hele land vulkanisch verwarmd water te vinden is. Wees dan ook niet bang dat je een unieke ervaring mist als je niet naar de Blue Lagoon gaat. Onder de talloze andere mogelijkheden zijn er meerdere die ook erg bijzonder zijn en deze zijn ook nog eens goedkoper (of zelfs gratis) én rustiger! Mijn aanraders vind je in deze blog.

Nog meer lezen over IJsland? Bestel dan nu de Bestemming IJsland Reisgids (pdf) voor slechts €19,95 en dompel je helemaal onder in dit bijzondere land.

Bekijk e-book

Nog meer lezen over IJsland? Bestel dan nu de Bestemming IJsland Reisgids (pdf) voor slechts €19,95 en dompel je helemaal onder in dit bijzondere land.

Bekijk e-book