Waarom je beter niet voor een fly & drive of groepsreis kunt kiezen

De allereerste keer dat ik naar IJsland ging, was met een groepsreis. De groep was niet heel groot – we waren met een stuk of 15 mensen – en de IJslandse gids was ontzettend leuk en leerde ons veel over het land. Toch zou ik nu iedereen afraden om een groepsreis te boeken en hetzelfde geldt voor een fly & drive vakantie.

Maar waarom dan? Het is toch heerlijk makkelijk om je in een luxe touringcar naar alle bekende plekken te laten brengen of de route te rijden die een reisbureau uitgestippeld heeft? Zo hoef je zelf niet na te denken over wat je wel en niet wilt zien, over de route, de overnachtingen etc.

Klopt allemaal. Maar toch raad ik het je dus af. De meeste mensen die naar IJsland gaan, hebben het land al heel lang op de bucketlist staan en er misschien ook een lange tijd voor moeten sparen. Jij ook? Dan wil je toch álles uit je reis halen? En dus niet alleen die plekken zien waar iedereen komt, foto’s maken waarop allemaal andere toeristen staan en overgeleverd zijn aan het schema van de gids. Toch? Lijkt me duidelijk.

Groepsreis voor iedereen…met geld
Bij het samenstellen van een groepsreis moet een reisorganisatie deze geschikt maken voor alle ‘soorten’ deelnemers. Zodoende is een reisdag niet al te lang, wordt er meestal alleen een bezoek gebracht aan de bekende bezienswaardigheden en wordt er fysiek weinig van je gevraagd.

Tot slot weet je met een groepsreis sowieso zeker dat je nooit ergens alleen bent en het heel lastig wordt om foto’s te maken zonder mensen erop. Zo zat er bij mijn groepsreis een vrouw met een feloranje jas… en die jas zie je op héél veel van mijn foto’s terugkomen, haha.

De prijzen liegen er vaak niet om. Er moet natuurlijk geld verdiend worden door het reisbureau, de gids, de chauffeur van de touringcar etcetera. En omdat je met een groep bent, vinden overnachtingen plaats in de grotere, duurdere hotels en niet in kleine en meestal goedkopere overnachtingslocaties zoals B&B’s. Al deze zaken zorgen ervoor dat groepsreizen vaak behoorlijk aan de prijs zijn.

Dertien in een dozijn fly & drive
Ook voor een fly & drive vakantie geldt; de prijs is hoog, onder andere omdat een heleboel mensen hier hun salaris mee moeten verdienen.
De meeste reisbureaus bieden reizen aan naar veel verschillende landen en kunnen zich onmogelijk extreem uitgebreid in ieder land verdiepen. Je kunt er dus wel van uitgaan dat de meeste fly& drive vakanties je ook alleen maar langs de beroemde hotspots leiden. Natuurlijk zijn er ook reisbureaus gespecialiseerd in IJsland maar dan nog kies je bij een fly & drive vakantie meestal voor een standaard pakket en niet voor maatwerk.

Je eigen plan trekken is leuker
IJsland is een bijzondere bestemming en ik wil heel graag dat je een ultieme reiservaring hebt. Dit is in mijn ogen alleen maar te behalen door met een auto (of camper / motor etc.) rond te reizen en je dagen in te vullen naar jouw eigen wensen. Je zult dan al snel ontdekken dat IJsland zoveel meer moois te bieden heeft dan alleen de beroemde locaties! En hoe leuk is het om het rijk helemaal voor jezelf te hebben op de meest paradijselijke plekjes?
Of stel je voor dat je straks voor het eerst in je leven zo’n adembenemende gletsjer van dichtbij ziet. Dan is het toch heel fijn dat je alle tijd kunt nemen om die uitgebreid te bewonderen, in plaats van dat je je na 15 minuten weer bij de tourbus moet melden? Of misschien wil jij wel graag een super avontuurlijke hike maken naar een vulkaan, een hike die je niet vindt in het programma van een kant-en-klare fly & drive.

Kortom, de bijzondere bestemming die IJsland is, verdient een op maat gemaakte reis.

Leuker…en goedkoper!
Naast al deze voordelen ben je ook nog eens een stuk goedkoper uit als je niet een standaard reis boekt. Kijk maar eens naar onderstaande vergelijking van een roadtrip IJsland in de winter.

Fly & Drive bij een bekend reisbureau Prijs
Reis van 9 dagen voor 2 personen, incl. vlucht, 4×4 auto, overnachtingen en uitgestippelde route. €3.300

 

Roadtrip van één van mijn klanten Prijs
Reis van 9 dagen voor 2 personen. Vlucht, 4×4 auto en overnachtingen zelf geboekt. €1.778
Bestemming IJsland Reisplan voor 9 dagen €  450
TOTAAL €2.228
Vergelijking Prijs
Fly & Drive voor 2 personen €3.300
Bestemming IJsland reisplan + zelf vlucht, auto & overnachtingen geboekt voor 2 personen €2.228
BESPARING €1.072!
Fly & Drive bij een bekend reisbureau Prijs
Reis van 9 dagen voor 2 personen.
Incl. vlucht, 4×4 auto, overnachtingen en uitgestippelde route.
€3.300

 

Roadtrip van één van mijn klanten Prijs
Reis van 9 dagen voor 2 personen.
Vlucht, 4×4 auto en overnachtingen zelf geboekt.
€ 1.778
Bestemming IJsland Reisplan voor 9 dagen €320
TOTAAL €2.098
Vergelijking Prijs
Fly & Drive voor 2 personen €3.300
Bestemming IJsland reisplan
+ zelf vlucht, auto & overnachtingen geboekt voor 2 personen
€2.098
BESPARING €1.202!

De voordelen van je eigen planning
Als je je eigen plan trekt, kun je ook zorgen dat je op rustige momenten bij de meest bekende bezienswaardigheden bent.

Zie hier het verschil bij Skógafoss en Diamond Beach.

Verschuif de knop in het midden van de foto’s om het verschil te zien.

Uitpluizen
Ben je overtuigd en wil je ook zelf gaan roadtrippen? Dan moet je er nog wel even wat voor over hebben: er gaat namelijk veel tijd zitten in het uitpluizen van de enórme hoeveelheid info die er over IJsland te vinden is en in het voorbereiden van je reis.
Heb je hier geen zin in of gewoonweg geen tijd voor, dan kan en wil ik je graag helpen. Ik kan jou al dit uitpluis- en voorbereidingswerk uit handen nemen en een gepersonaliseerd reisplan voor je maken. Kijk hier voor meer info hierover.

Nog meer lezen over IJsland? Bestel dan nu de Bestemming IJsland Reisgids (pdf) voor slechts €19,95 en dompel je helemaal onder in dit bijzondere land.

Bekijk e-book

Nog meer lezen over IJsland? Bestel dan nu de Bestemming IJsland Reisgids (pdf) voor slechts €19,95 en dompel je helemaal onder in dit bijzondere land.

Bekijk e-book