Beste reistijd voor IJsland – deel 1: lente & zomer

Één van de eerste dingen die je je waarschijnlijk afvraagt als je hebt besloten dat je naar IJsland wilt, is in welke periode je het beste kunt gaan. Het is verstandig om hier goed over na te denken en je te verdiepen in alle voor- en nadelen want het seizoen waarin je IJsland bezoekt, heeft veel invloed op je reis. Het bepaalt of je een auto met vierwielaandrijving nodig hebt, of je kans hebt om het noorderlicht te zien, of je je extra moet voorbereiden qua kleding, hoeveel activiteiten je op 1 dag kunt plannen, hoeveel andere toeristen je zult treffen, etcetera.

Genoeg redenen om de keuze voor een periode weloverwogen te maken. In deze blog lees je alle voor- en nadelen van de lente en de zomer.

Wil je ook de herfst en de winter meenemen in je keuzevorming? Check dan deze blog.

Lente | april & mei

Een hele prima periode om IJsland te bezoeken, al moet je het een beetje treffen met het weer. Maar toegegeven, dat moet je in IJsland eigenlijk het hele jaar door.

Daglicht
De dagen worden in deze periode snel langer. Er is ruim voldoende daglicht om je dagen lekker vol te plannen met bezienswaardigheden. ‘s Nachts is het, zeker aan het begin van de lente, nog donker genoeg voor een goede nachtrust. Ook heb je aan het begin van deze periode nog een kans om het noorderlicht te zien. Zodra de nachten flink korter worden, neemt die kans hard af.

Weer
In april en mei kán je heerlijk lenteweer treffen maar ook nog sneeuw en herfstig weer. De temperaturen liggen voornamelijk boven nul maar komen vaak laat in de lente pas boven de 10 graden.

Flora en fauna
De natuur heeft het zwaar gehad in de winter en het duurt dan ook best een tijd voordat het groen doorbreekt. Vanaf half mei zul je steeds meer lupines zien in het landschap.
In de lente is er nog net een kans om rendieren te spotten, voor ze de hooglanden weer intrekken. De kans op het zien van puffins is groot, als je de juiste plekken weet te vinden. Deze schattige vogels komen in april aan land voor het vormen van broedkolonies. Later in het seizoen kun je ook je kans wagen bij een whale watching tour. Deze gigantische dieren komen in mei weer richting IJsland.

Bezienswaardigheden
Mogelijk zijn sommige bezienswaardigheden, die niet aan de ringweg liggen, in deze periode nog niet goed bereikbaar vanwege sneeuw en ijs. De drukte begint in deze maanden weer wat toe te nemen maar je zult nog geen massa’s toeristen treffen.

Activiteiten
Afhankelijk van de maand waarin je IJsland bezoekt kan je vaak nog net winterse activiteiten boeken zoals een tour door een ijsgrot (april), of net niet meer (mei). Gelukkig zijn er in mei ook genoeg andere tours te boeken.

Autorijden
Over het algemeen zal de ringweg in de lente prima begaanbaar zijn maar omdat er, zeker in april, nog wel een kans bestaat op winterse omstandigheden, kan het prettiger zijn een 4×4 te rijden. Gaandeweg zullen de F-wegen toegankelijk worden maar ga er niet teveel vanuit. Ook de Westfjorden zullen mogelijk vanaf mei bereikbaar worden.

Zomer | juni, juli & augustus

De zomer is de door toeristen meest geliefde periode. Grotere drukte betekent ook dat alles veel duurder én sneller volgeboekt is: vluchten, accomodaties, huurauto’s, tours en excursies. Je moet er dus snel bij zijn en flink gespaard hebben. Maar dat zal niet voor niets zijn, de zomer heeft vele voordelen.

Daglicht
In de zomer wordt het een aantal weken lang bijna niet donker en dat geeft je dus heel veel tijd om allerlei bezienswaardigheden te bewonderen. Het kan je dag- en nachtritme wel aardig verstoren dus hou daar rekening mee. Veel IJslandse hotels hebben verduisterende gordijnen maar het kan geen kwaad een slaapmasker mee te nemen!
Vanwege deze vele uren daglicht is de kans op het zien van het noorderlicht nihil. Vanaf eind augustus neemt de kans weer wat toe.

Weer

Verwacht in de zomer geen temperaturen om lekker op het strand te gaan liggen zonnebaden. Als het 16 graden is, is dat volgens IJslandse begrippen al een warme, zomerse dag. Het weer kan ook in de zomer alle kanten uit gaan dus vergeet niet om regenkleding en een warme trui in je koffer te stoppen.

Flora en fauna

De IJslandse natuur is op haar mooist in de zomer. Alles is groen en tussen al dat groen tref je regelmatig grote velden vol met de paarse lupine. Ook zijn er allerlei dieren te spotten zoals puffins en walvissen! Rendieren zul je echter niet zo snel tegenkomen in deze tijd van het jaar.

Bezienswaardigheden
In principe zijn alle bezienswaardigheden goed bereikbaar. De zomer is verreweg de meest toeristische periode dus grote kans dat het op heel veel plekken druk is. Je zou goed gebruik kunnen maken van de lange dagen door heel vroeg of juist heel laat op de dag naar de meest beroemde plekken te gaan. Zo vermijd je de grootste drukte.

Activiteiten
Heb je niet genoeg aan alle natuur die IJsland te bieden heeft en wil je wat actie? Dan is de zomer ook ideaal. Er is een enorm aanbod aan tours en excursies om je avonturiershart aan op te halen. Uiteraard zijn de wat winterse activiteiten niet allemaal mogelijk in de zomer, zoals het bezoeken van een ijsgrot of een tocht op de sneeuwscooter.

Autorijden
‘s Zomers zijn alle wegen geopend, dus ook de F-wegen die het binnenland in gaan. Wil je deze wegen niet op, dan heb je in deze tijd van jaar genoeg aan een auto met tweewielaandrijving. Voor de F-wegen is een 4×4 verplicht. Check overigens goed bij je verhuurder of je met jouw gehuurde 4×4 de F-wegen wel op mag.

Keuze

Als je wil kiezen tussen de lente en de zomer om IJsland te bezoeken, hangt de keuze voornamelijk van een paar punten af. Wil je graag de grote drukte (en daarmee ook de hogere prijskaartjes) vermijden of heb je daar geen problemen mee? Wil je iets meer kans op goed weer of heb je al lang geaccepteerd dat je in IJsland altijd alle seizoenen in één dag kunt treffen? Wil je nog een (kleine) kans op het zien van het noorderlicht of wil je juist graag eens de middernachtzon meemaken? Wil je per se een tour door een ijsgrot of een huskysledetocht boeken? Of wil je misschien absoluut de hooglanden in of naar de Westfjorden?

Als je het antwoord hebt op deze vragen, kun je een goede, afgewogen keuze maken of je in de lente of in de zomer naar IJsland gaat!

Twijfel je ook nog over de herfst en de winter? Check dan deel 2 van deze blog hier.

Nog meer lezen over IJsland? Bestel dan nu de Bestemming IJsland Reisgids (pdf) voor slechts €19,95 en dompel je helemaal onder in dit bijzondere land.

Bekijk e-book

Nog meer lezen over IJsland? Bestel dan nu de Bestemming IJsland Reisgids (pdf) voor slechts €19,95 en dompel je helemaal onder in dit bijzondere land.

Bekijk e-book